Herbaty
Walory smakowe oraz zapachowe herbaty uzależnione są w dużym stopniu od metody jej zbierania, gdyż zrywane są jedynie szczytowe pączki oraz dwa listki pod nimi. W świeżo zebranych liściach występuje do 30% związków odgrywających rolę przeciwutleniaczy, opóźniających starzenie się organizmu i zmniejszających ryzyko występowania wielu chorób.
Rodzaje herbat
Do Polski napój ten dotarł w 1664 roku z Francji i początkowo traktowany był jako ziele lecznicze. Obecnie herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów pitym w każdym zakątku świata i rozróżnić można bardzo wiele jej rodzajów:
- zielona, posiadająca subtelny smak, ożywczy aromat oraz wiele cennych składników i witamin;
- czarna, wyróżniająca się mocniejszym smakiem, której plantacje znajdują się głównie w Chinach, Indiach, Kenii oraz Sri Lance;
- biała, subtelna w smaku i aromacie, uprawiana w niewielu miejscach i przygotowywana z młodych pączków i liści;
- czerwona pu-erh, nazywana smoczą herbatą, co dość dobrze oddaje jej smak, gdyż posiada bardzo specyficzny i silny aromat;
- żółta, rzadka i kosztowna oraz uznawana za najszlachetniejszą herbatę, która w zależności od odmiany może mieć smak wzbogacany nutami kwiatowymi, orzechowymi lub czekoladowymi;
- oolong nazywany jest często herbatą turkusową, niebiesko-zieloną lub niebieską, o orzeźwiającym i lekko słodkim smaku;
- aromatyzowane, tworzone poprzez zmieszanie liści herbat z płatkami kwiatów lub esencjami owocowymi;
- rooibos o słodkawym i subtelnym smaku i owocowym aromacie, otrzymywana z krzewów rosnących w południowej Afryce.