Przyprawy

przyprawy w miskach

Przyprawy stosowane były już 2000 lat p.n.e., a Grecy i Rzymianie importowali je wraz z rozszerzaniem swoich stref wpływów. W okresie średniowiecza stały się luksusem i dobrem wymiennym, a od czasu wytyczenia nowych dróg do Indii i odkrycia Ameryki nowe smaki, zapachy i aromaty zaczęły gościć na wszystkich europejskich stołach.

Przyprawy ziołowe, takie jak bazylia, oregano, pietruszka, tymianek, szałwia, kolendra, estragon, lubczyk, koperek, cząber, mięta, rozmaryn czy liść laurowy, można stosować na surowo lub w postaci suszonej.

 

 

Przyprawy warzywne stanowią ekstrakty pozyskiwane z warzyw, takich jak czosnek, cebula, seler, pietruszka czy papryka i najczęściej występują w postaci mieszanek lub soli.

Przyprawy korzenne, pozyskiwane nie tylko z korzeni roślin, ale też z kory, nasion, kwiatów oraz orzechów, są bardzo uniwersalne, gdyż używa się ich zarówno do przyprawiania dań warzywnych i mięsnych, jak i napojów, alkoholi, a nawet słodkich posiłków.

W naszej ofercie mamy ponad 120 rodzajów jednorodnych przypraw i gotowych mieszanek przyprawowych.

Przyprawy bogate w antyoksydanty

Do przypraw bogatych w antyoksydanty należą:

  • kolendra mająca silne właściwości przeciwzapalne;
  • cynamon regulujący poziom cukru we krwi;
  • oregano posiadające silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze;
  • kurkuma, która chroni organizm przed rakiem, chorobami serca i stanami zapalnymi;
  • kakao, które dzięki flawonoidom reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca;
  • kminek wzmacniający system odpornościowy;
  • pietruszka zwiększająca aktywności białych krwinek;
  • bazylia chroniąca DNA i struktury komórkowe przed uszkodzeniem.